«Στον αέρα» το άνοιγμα της αγοράς

//«Στον αέρα» το άνοιγμα της αγοράς

Ένας ακόμη ημερολογιακός στόχος που προέβλεπε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων φαίνεται να χάνεται.
Η κυβέρνηση τηρώντας στάση αναμονής στο θέμα του λιανεμπορίου, εξέφρασε χθες δια στόματος Στέλιου Πέτσα την ανησυχία της για την επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, πράγμα που εκ των πραγμάτων απομακρύνει το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.

Έτσι, με τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η δημόσια υγεία.
Η συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται πλέον για τις 5 Απριλίου, παρόλο που και αυτός ο στόχος θεωρείται «φιλόδοξος» με τους ειδικούς να έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους αν θα έχει προλάβει να παρουσιάσουν εικόνα βελτίωσης οι επιδημιολογικοί δείκτες, οι οποίο καθορίζουν εν πολλοίς τις αποφάσεις σε συνδυασμό με μια οικονομία που πιέζει και πιέζεται.

Η κυβέρνηση, φαίνεται, από την άλλη, να συσχετίζει το άνοιγμα της αγοράς με ένα θετικό αποτύπωμα από τα τα self-test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επαναλαμβάνοντας χθες πως προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των σχολείων, σημείωσε πως στόχος είναι να ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και με ένα επιπλέον εργαλείο, τα self-test.
«Πολύ σύντομα, περί τις αρχές Απριλίου, θα είμαστε έτοιμοι», όπως είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», εξήγησε.
Τα δεδομένα, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο, αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν καμία συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο κ. Γώγος έθεσε ως προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς την αποκλιμάκωση.
«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑϊ, και τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται.
naftemporiki.gr