Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου για υπαλλήλους και εργάτες

//Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου για υπαλλήλους και εργάτες

Η 25η Μαρτίου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες σύμφωνα με το Β.Δ. 748/66, συνεπώς κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες (ξενοδοχεία, επισιτιστικά, συγκοινωνίες κλπ).
Τι ισχύει

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν κατά την 25η Μαρτίου, θα καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους (χωρίς προσαύξηση)
Οι αμειβόμενοι με μισθό που δεν θα εργασθούν την ημέρα αυτή, δεν δικαιούνται τίποτε πέραν του μισθού τους.

Όσοι εργασθούν κατά την 25η Μαρτίου και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το κανονικό ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου.

Για τους αμειβόμενους με μισθό και που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Αν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, ή επί των ωρών που θα απασχοληθούν.

Εάν πρόκειται για επιχείρηση που δεν επιτρέπεται η λειτουργία της κατά τις Κυριακές και αργίες, και λειτουργήσει κατά την ημέρα αυτή (παρανόμως), οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν έκτακτα κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν εκτός της προσαύξησης του 75%, επί πλέον ένα ημερομίσθιο (1/25 του μισθού τους, ή τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν).

Επισημαίνεται ότι όσες επιχειρήσεις παραμείνουν ανοικτές κατά την 25η Μαρτίου (χωρίς ειδικό λόγο και άδεια από το ΣΕΠΕ), ενώ δεν υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται κατά Κυριακές και αργίες, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ), ανεξαρτήτως της απασχόλησης ή όχι εργαζομένων, κατά την ημέρα αυτή.